طرز تهیه حلیم گندم

حلیم (هلیم) از غذاهای سنتی آش مانند منطقه خاورمیانه است که ماده اصلی آن گندم، جو یا بلغور است که در آن گوشت نیز می ریزند. در ایران حلیم سنتی را با گندم درست می کنند و بیشتر در وعده صبحانه سرو می کنند. گوشتی که در این غذای مقوی و خوشمزه به کار می‌رود، هم می‌تواند گوشت سفید باشد مانند گوشت مرغ و بوقلمون و هم گوشت قرمز گوسفند یا گوساله که در طب اسلامی توصیه می‌شود که از گوشت گوسفند یا کبوتر استفاده شود.

بسیاری‌ها حلیم را در ماه رمضان و موقع افطار میل می‌کنند که این کار اشتباه است مخصوصا در نیمه دوم ماه رمضان؛ به علت اینکه معده ضعیف می‌شود و باید با غذاهای سبک‌تر افطار کنید.

پخت حلیم فوت‌و‌فن چندانی ندارد ولی برای تهیه حلیم خوشمزه آنچه که بسیار اهمیت دارد داشتن صبر است چرا که گندم باید تا حدی پخته شود و هم بخورد که تقریبا له شود، هرچه زمان بیشتری صرف پخت این غذا کنیم بیشتر جا می‌افتد و لذیذتر می شود.

از آنجا که ماده اصلی حَلیم، گندم سبوسدار است آن را جزو غذاهای مقوی به حساب می آورند. در طب اسلامی بسیار توصیه شده و خوردن هر نوع سبوس برای تقویت قوای بدن به ویژه برای بهبود عملکرد سیسیتم گوارش بسیار مفید است.

حلیم با گندم سبوس دار سرشار از آهن، فیبر، منیزیم، نیاسین است همچنین حَلیم گندم سیرکنندگی بالایی دارد و انرژی‌زا می‌باشد. به همین دلیل خوردن حلیم برای زنان باردار، کودکان و نوجوانان بسیار مفید است.

قبل از شروع به نکاتی که آخر این مطلب نوشته شده توجه کنید.

 

طرز تهیه حلیمِ گندم

 

مرحله اول:

ابتدا گندم را بشویید و یک روز قبل از پخت حلیم آن را در یک ظرف آب بریزید تا کاملا خیس بخورد، این کار باعث بهتر پخته شدن حلیم می‌شود.


مرحله دوم:

حالا ظرف گندم را روی شعله با حرارت زیاد قرار دهید. پس از جوش آمدن آب، حرارت را کم کنید. مقداری روغن شحم یا روغن زیتون و کنجد داخل آن بریزید و اجازه دهید گندم تا جایی بپزد که له شود. (هر از گاه هم بزنید تا گندم به ته قابلمه نچسبد) برای جلوگیری از سر رفتن گندم یک قاشق چوبی بلند روی قابلمه قرار دهید. بعد از حدود چهار ساعت که گندم کاملا پخته و له شد آن را از صافی رد کنید تا اگر پوستی دارد جدا شود.


مرحله سوم:

گوشت را با دو پیمانه آب، یک عدد پیاز چهار قاچ شده و مقداری دارچین بپزید. پس از پخته شدن گوشت آن را ریش ریش کنید. آب گوشت باقیمانده را در ظرف گندم بریزید.


مرحله چهارم:

پس از اینکه گندم به خوبی پخت دو ساعت قبل از کامل شدن زمان پخت حلیم، گوشت را همراه نمک به گندم اضافه کنید و در قابلمه را با پارچه تمیزی بپوشانید و آن را دم بگذارید. در حین دم کشیدن حلیم را هر از گاه هم بزنید چرا که گوشت سریع ته نشین می شود و می سوزد.


هنگام سرو مقداری کره را ذوب کنید و روی حلیم بریزید و با عسل یا شکر قهوه‌ای و دارچین حلیم را طعم دار کنید. البته بعضی ترجیح می‌دهند آن را با نمک سرو کنند.


نکات کلیدی تهیه حلیمِ گندم:

  • مقدار گندم هر قدر بیشتر باشد باید زمان پخت بیشتری در نظر بگیرید.
  • اگر گندم با پوست استفاده کردید. لازم است بعد از پخت آن را از صافی رد کنید تا پوست گندم جدا شود.
  • گوشت مناسب حلیم چه گوشتی است؟ گردن، سرسینه یا دنده گوسفندی مناسب‌ترین گوشت برای طبخ حلیم هستند.
  • راز کش دار شدن حلیم چیست؟ مهمترین نکته برای کش دار شدن حلیم نوع گوشتی است که استفاده میکنید. گوشت دنده به ویژه طوری است که بعد از پخت کشدار میشود. نکته دیگر این است که گوشت را قبل از پخت خرد نکنید. بعد از پخت هم آن را تکه تکه کنید ولی چرخ نکنید. از غذاساز نیز استفاده نکنید. به این ترتیب حلیم کش دار و خوشمزه ای خواهید داشت.
  • اگر دوست دارید حَلیم مقوی تری تهیه کنید می توانید پس از پخت دو قاشق غذاخوری کنجد خام اضافه کنید تا حلیم با کنجد داشته باشید.
  • اگر پس از پخت گندم یعنی قبل از اضافه کردن گوشت اجازه دهید آب گندم تا حدی کشیده شود و به جای آن مقداری شیر اضافه کنید حلیمِ شیر خواهید داشت.
  • اگر حَلیم مخصوص کودک درست می کنید می توانید آن را پس از پخت از صافی رد کنید تا کاملا یکدست شود.
  • برای اینکه حلیمی شبیه به حلیمِ بازاری داشته باشید باید قبل از اضافه کردن گوشت، گندم پخته را میکس و صاف کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا